Saarioinen Oy

Koululaiset ovat palanneet koulunpenkille, ja perheiden arki hakee taas uusia uomia. Kysyimme Saarioisten tuoteryhmäpäällikkö Marja Joutsenelta neuvoja, mitä varata koululaiselle iltapäivän välipalaksi, jotta nälkäkiukulta vältytään. Ateriarytmin säännöllisyys, riittävä energian ja nesteen saanti pätevät toki myös töihin palaavalle aikuiselle. Hyviä välipalavinkkejä etenkin urheileville nuorille löytyy myös yhdessä SUL:n kanssa tehdystä ravitsemusoppaasta, jonka voit ladata nettisivuiltamme.

Miksi iltapäivän välipala on tärkeää eritoten lapsille?

Lapsille on tärkeää syödä säännöllisesti, jotta verensokeri pysyy tasaisena ja energiaa riittää puuhailuun. Koulussa lounas on saatettu syödä jo suht’ aikaisin aamupäivän puolella, jolloin iltapäivän välipalan tarve korostuu.

Välipala auttaa torjumaan nälkää ennen illan lämmintä ateriaa, ja aterioiden väli ei muodostu liian pitkäksi. Sama pätee toki yhtä lailla aikuisille.

Jos lounaan ja päivällisen väli jää liian pitkäksi, syntyy nälkäkiukku. Mitä silloin tapahtuu?

Nälkäkiukku syntyy, kun lapsen energiatasot tippuvat liian alas. Kun nälkä iskee, kaikki asiat harmittavat, ja nälkä purkautuu turhautumisena ja kiukutteluna.

Minkä kokoinen välipala olisi koululaiselle iltapäivän jälkeen sopiva? Mitä ehdottaisit 7-vuotiaalle?

Sopiva välipala 7-vuotiaalle on esimerkiksi voileipä, riisipiirakka tai jogurtti. Lapselle voi myös pilkkoa kasviksia jääkaappiin valmiiksi. Saarioisten valikoimasta löytyvät Vispis ja kiisselit ovat kivoja ja sopivia välipaloja.

Entä mikä voisi olla sopiva välipala 15-vuotiaalle?

Voileivät sopivat hyvin myös 15-vuotiaalle, samoin esimerkiksi pinaattiletut ja riisipiirakat. Jogurttia voi täydentää myslillä tai marjoilla. Myös suosiossa olevat smoothiet sopivat hyvin välipalaksi. 15-vuotias osaa jo itse valmistaa suosikkinsa.

Mitä urheilevan lapsen tai nuoren olisi hyvä ottaa iltapäivän välipalojen osalta huomioon?

Urheileva nuori tarvitsee hiilihydraatteja jaksaakseen. Ennen treenejä on hyvä syödä täydentääkseen energiavarastojaan, jotta jaksaa treenata ja kykenee keskittymään harjoitteluun.

Ennen treenejä syötävän välipalan tulisi olla hyvin sulava ja sopivan kokoinen, esimerkiksi hedelmä tai voileipä. Niistä saa sopivasti energiaa harjoitusta varten. Liian paljoa ei ennen treeniä kannata syödä, jotta olo ei ole ähky.

Millainen on nopeasti sulava tai toisaalta liikaa vatsaa täyttävä eväs?

Hiilihydraattipitoiset välipalat, esimerkiksi hedelmät, sulavat nopeasti. Banaani on loistoesimerkki tällaisesta välipalasta.

Rasvaisten ja kuitupitoisten ruokien sulaminen vaatii enemmän aikaa. Lihapiirakka on esimerkiksi hitaammin sulava välipala.

Iltapäivän välipala sopisi monelle työssäkäyvälle vanhemmallekin. Mitä töihin mukaan otettavia välipaloja suosittelisit heille?

Esimerkiksi voileivät, jogurtti tai rahka kulkevat hyvin mukana. Myös Saarioisten Vispis ja kiisselit sopivat välipaloiksi, kuten myös Eväs-tuotteet.

Teitte yhteistyössä SUL:n kanssa ravitsemusoppaan urheileville nuorille. Mitkä ovat sen vinkeistä mielestäsi kolme tärkeintä?

Ateriarytmin säännöllisyys, riittävä nesteen juominen ja riittävä energian saanti. Niillä jaksaa pitkälle!

Mistä opasta saa?

Opasta voi tilata Saarioiselta kuluttajapalvelusta tai ladata sen nettisivuiltamme.

Syötkö itse töissä iltapäivisin välipalaa, ja mitkä ovat omat suosikkisi?

Yritän itsekin syödä säännöllisesti myös töissä. Hyvä lounas ja iltapäivän välipalaksi syön jogurttia tai rahkaa. Myös voileipä on hyvä välipala. Jos en syö säännöllisesti, alkaa päänsärky vaivata ja nälkäkiukku iskee minullekin.

Lue lisää:

https://www.saarioinen.fi/tuotteet/tuoteteemat/valipala-tuo-puhtia-paivaan/

Hyviä välipalavinkkejä löytyy SUL:n kanssa tehdystä Nuoren urheilijan ravitsemusoppaasta.