Loihdi hurmaava joulumenu

Minkälainen joulumenu houkuttelisi tänä vuonna? Jouluhan on perinteinen ruokajuhla ja silloin on lupa syödä hyvin. Perheet kokoontuvat yhteen nauttimaan herkuista, lumoavasta tunnelmasta ja lahjoista. Koti on tietysti koristeltu ihanilla joulukoristeilla ja arjen kiireet voi unohtaa hetkeksi. Joka perheessä joulumenu on hieman erilainen. Monien juhlapöytään kuuluvat perinteiset kinkut, laatikot, rosollit ja sillit. Halutessa jouluruokia voi myös vaihteen vuoksi hieman päivittää ja kokeilla eri yhdistelmiä ja makuja keskenään.

Joulumenun alkupalat

Alkupalaksi juhlapöytään voi kokeilla esimerkiksi pieniä sormipaloja, kuten kinkku-punajuuriruisnappeja tai  kultakinkku-couscoussalaattia. Salaatti on helppo ja nopea tehdä ja couscoussalaatin voi hyvin valmistaa etukäteen ja antaa sen maustua tarjoiluun asti. Lopuksi lisää vain Kultakinkku-leikkeleviipaleet salaattiin. Myös mehevän ja näyttävän metsäsieni-kylmäsavulohivoileipäkakun voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen. Juustopöytä on yksi klassikoista alkuruokien maailmassa. Kulta-kalkkunarullat maistuvat juustopöydässä omena-kanelimarmeladin kanssa.

Ihanat joulumuorin joulublinit ovat myös mahtava lisä alkuruokapöytään. Blinit tarjotaan punajuurisalaatin, graavilohen ja smetanan kanssa. Yhdistelmä on taatusti hitti!   

Tutut pääruoat ja hieman kokeellisempi joulumenu

Joulupöydän kohokohtia ovat tunnetusti laatikot ja kinkku, mutta uusia makuja ja vaihtelua saattaa kaivata perinteisimpiin versioihin. Mikä siis sen hauskempaa, kuin tuunattu joulumenu!  Lanttulaatikon voi tarjoilla koristeellisen pinnan kera käyttäen paahdettuja mantelilastuja. Laatikko maistuu herkulliselta ja valmistuu nopeasti. Myös bataattivuoka saa kauniin pähkinäkuorutteen käden käänteessä. Porkkanalaatikon voi viimeistellä chiliöljyhunnulla ja paahdetuilla pinjansiemenillä.

Lämpimän ruoan kanssa kannattaa tänä vuonna kokeilla rosollia uudessa muodossa, nimittäin wokattuna

Joulumenu ei ole mitään ilman itse tehtyä sinappia. Maukas isän joulusinappi valmistuu omenamarmeladista ja konjakista ja sopii erinomaisesti kinkun kanssa. Ja koska jouluruokaa tyypillisesti riittää useammallekin päivälle, voi pyhinä valmistaa ylijääneestä kinkusta vaikkapa herkullisen kinkkukiusauksen. Kaipaatko helppoa ohjetta kinkun paistoon? Se löytyy täältä.

Joulumenu viimeistellään suussa sulavalla jälkkärillä

Minkä jälkiruoan valitsisit sinun joulupöytääsi? Haastetta pelkäämättömille suosittelemme esimerkiksi luumumarenkikakkua tai appelsiinitryffeleitä, jotka varmasti tekevät vaikutuksen ruokailijoihin. Jos taas helppous houkuttelee, jouluinen omena-kanelipannacotta sopii erinomaisesti juhla-aterian päätteeksi. Pannacotan voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi kylmään jähmettymään. Vanilja-appelsiiniriisi valmistuu myös käden käänteessä Saarioisten riisipuurosta lisäämällä appelsiinimarmeladia, sokeria ja kuohukermaa. Tähtitorttu Luumumarmeladista saat ihanan luumuisen riisi-kookosherkun.

Lisää vinkkejä löydät sivuiltamme. Maukasta joulua kaikille!