Juhannus on sydänkesän juhla ja juhannusmenu sen kruunu

Juhannus on suomalaisille keskikesän tärkein juhla, jolloin juhannusmenu suunnitellaan huolella. Tutustu Saarioisten sydänkesän ruokavinkkeihin!

Juhannuksena juhlitaan keskikesää, jolloin Suomi on kauneimmillaan, koivuissa uudet, syvän vihreät lehdet ja taivas ja järvet hohtavat sinisinä vehreän luonnon keskellä. Suomalaisille juhannus piirtää mieleen kuvan järven rannalla uinuvasta saunamökistä, jonka savupiipusta kiemurtaa hento harmaa savukiehkura ja portailla on juuri sidottuja, tuoreita vihtoja odottamassa iltaa sekä notkuvasta ruokapöydästä, jonka juhannusmenu on vertaansa vailla. Auringon painuessa valkoisten koivun runkojen taakse kohti horisonttia, järveltä kantautuu kuikan huutelu ja grillissä tirisevät makkarat. Illan hämärässä rannalla syttyy oranssin sävyissä hehkuva juhannuskokko.

Tämä on se tapa, millä moni suomalainen haluaa viettää sydänsuven juhlaa. Juhlan tuntua eivät vähennä miljoonat inisevät hyttyset tai yllättävä jäinen raekuuro. Päinvastoin – moni kokee, että nyt ollaan juhannuksen ytimessä.

Keskikesää juhlitaan rennosti ystävien kanssa

Vaikka mielikuva idyllisestä suomalaisesta rantasaunasta kuvastaakin perinteistä mallia juhannuksen vietosta, voi juhannus olla myös paljon muuta. Moni on rakentanut kesämökistään kakkoskodin kaikilla mukavuuksilla. Sellaisiin olosuhteisiin on mukava kutsua ja saada kutsu myös juhannusjuhlan viettoon ja valmistaa yhdessä herkullinen juhannusmenu.

Juhannusmenu sopii jaettavaksi

Ruokatarjoilut voi suunnitella ja vastuun valmistamisesta jakaa koko seurueelle, jolloin emännän ja isännän ei tarvitse viettää koko juhannusta keittiötehtävissä. Vanhat kunnon nyyttikestit toimivat erinomaisesti. Helpointa juhannusruokaa ovat erilaiset grillissä valmistuvat ruuat sekä nopeasti valmistuvat vartaat ja salaatit. Lisukkeiksi soveltuvat pienet ja maukkaat varhaisperunat, jälkiruokaa ja viileäksi jäähdytettyä juhlajuomaa unohtamatta.

Grilli päälle – satoi tai paistoi

Keskikesällä vihannestarjonta on runsasta, eikä juhannusmenu olekaan mitään ilman kunnon salaattibuffaa! Kaikkea ei tarvitse kuitenkaan tehdä itse, sillä valmiissa vaihtoehdoissa löytyy paljon helppoja ja maukkaita valittavia juhannuspöytään. Esimerkiksi uusi Maalaisperunasalaatti maistuu erityisen hyvin grilliruokien ja vartaiden kanssa. 

Juhannus ja grillaus ovat erottamaton pari. Grillaus kuuluu juhannuksen ohjelmaan, ja ritisevällä liekillä voi valmistaa nopeasti helppoa suolapalaa ja illalla päivän pääruuan. Grilliin voi jokaiselle tehdä helppoa nyyttiruokaa. Kukin voi koota omaan alumiinifolionyyttiin sopivan määrän esimerkiksi Vuohenjuustoperunoita ja Herkkupyöryköitä. Lisänä maistuu raikas Suvisalaatti. Ja lapsille valmistuvat nopeat ja helpot Grillitassuhampurilaiset.

Usean ruokalajin juhannusmenu

Juhannuksena on aikaa valmistaa tarjolle useammankin ruokalajin juhannusmenu ilman monimutkaisia työvaiheita. Alkupaloina voiton taitavat viedä ensimmäisen sadon uudet perunat tillillä höystettynä sekä erilaiset kalat ja sillit. Pyörittele perunoiden seuraksi kylmäsavulohesta ja Punajuuri-piparjuurisalaatista värikkäät Lohirullat ja tarjoa tumman mallasleivän kanssa. Lämpimän lohialkupalan saat valmistamalla ohuet lohisiivut vartaissa. Mausta esimerkiksi itämaisittain teriyaki-kastikkeella.

Valmiita salaatteja löytyy lisukkeeksi niin raastesalaatteina kuin majoneesisalaatteina. Tuoresalaatteja maustamaan tarjolla on myös paljon erilaisia salaattikastikkeita.

Juhannuksen jälkiruuassa maistuvat mansikat

Mansikoiden satokausi vaihtelee säästä riippuen, mutta usein jo juhannuksena saadaan ihastella ensimmäisiä punaisia herkkuja. Jos kuitenkin kesä on viivytellyt ja mansikkasato vielä kypsyy pelloissa, voi juhannuksen jälkiruuan valmistaa kiertotietä. Monella juhannusvieraalla herahtaa vesi kielelle, kun muurinpohjapannulla tirisevät muurinpohjaletut kääntävät kylkeään. Lisukkeena maistuvat marjaisa Mansikkahillo tai kolmen marjan suussa sulava Lettuhillo.

Jos se kesän raekuuro yllättää juuri tähän väliin, räiskäleet voi ostaa valmiina ja pyöräyttää niiden väliin herkullisen pehmeän täytteen Vadelmavispiksestä ja Vadelma-raparperihillosta. Katso ihanan Räiskäle-jälkiruuan resepti tästä. Toinen helppo ja kaikille maistuva jälkiruoka, jolla kruunata juhannusmenu, ovat Köyhät ritarit, joihin voi pullapitkon sijaan käyttää yhtä hyvin myös vaalean ranskanleivän siivuja.