Ihanat kevään ja kesän juhlat

Keväällä ja kesällä on paljon juhlia ja tapahtumia ystävien ja sukulaisten kanssa. Tarjottavaa ja ideoita haetaan vappupöytään, äitienpäiväksi, rippijuhliin ja ylioppilasjuhliin. Buffet-pöytään on helppo loihtia pikkusuolaista naposteltavaa tai ruokaisia salaatteja valmiista raaka-aineista.

Juhlajärjestäjän muistilista voi olla pitkä. Annamme muutaman helpon reseptivinkin tarjottavien suunnitteluun sekä ohjeen kahvin menekin arviointiin. Näillä pääset jo alkuun ja onnistut juhlajärjestelyissä.

Helpot ja maukkaat salaatit

Salaatteihin löytyy paljon ohjeita. Hyvä vinkki on tehdä buffet-pöytään yksi pastapohjainen salaatti, yksi tuore salaatti ja esimerkiksi yksi majoneesipohjainen salaatti. 

Ruokaisat salaatit

Kokeile pastapohjaiseen salaattiin tonnikalaa, fetajuustokuutioita ja oliiveja. Ruokaisan salaatin voi tehdä ilman pastaakin, katso esimerkiksi värikkään ja herkullisen Cobb-salaatin resepti.

Gluteenittoman ruokaisan salaatin voit valmistaa papupohjaisena. 

Tuoreet ja raikkaat salaatit

Buffet-pöytään voi vieraiden määrästä riippuen valmistaa useamman nopean tuoresalaatin. Makuja on monia ja toisaalta myös allergisille sopivat salaatit on hyvä huomioida.

Juhlava kylmäsavuporosalaatti saa raikkautta ja kirpsakkuutta puolukoista. Iloista väriä juhlapöytään tuo yksinkertainen, mutta maukas kasvissalaatti, joka sopii myös vegaanille ja gluteenittomaan ruokavalioon, kun sen kanssa on tarjolla Makea salaattikastike.

Voit yhdistää salaattiaineita myös värin mukaan, kuten tässä herkullisessa vihreässä salaatissa, joka saa potkua Sinappisalaattikastikkesta.

Majoneesisalaatit

Majoneesisalaatteja on valmiina vaihtoehtoina useita. Esimerkiksi koko perheelle maistuva Maalaisperunasalaatti sopii mainiosti kevään ja kesän juhlapöytiin. Moneen juhlapöytään kuuluu myös ehdottomasti Cole Slaw -salaatti, jonka salaisuus on raikas kaali-porkkanasuikale yhdistettynä täyteläiseen majoneesiin. Tässä yhteydessä on myös lähes pakko suositella taivaallisen ihanaa Cole Slaw -piirakan reseptiä. Majoneesisalaattimme ovat laktoosittomia ja gluteenittomia.

Pikkusuolaiset naposteltavat

Salaattien seuraksi buffet-pöytään sopivat erilaiset pikkusuolaiset naposteltavat. Vappubrunssille salaattien kyytipoikana maistuvat Lihakebakot tai Lohikebakot dippikastikkeen kanssa.

Sitäkin helpompi on pakata eväskoriin tai laittaa buffet-pöytään tarjolle valmiita Pepperonin siivuja tai rullata Pippurikalkkunasta kauniita rullia.

Maukkaita naposteltavia saat myös rapeista patonkisiivuista tai maalaisleivän viipaleista. Katso resepti nopeille tapaksille. Kylmäsavulohesta pöytään saa kauniita ja raikkaita Kylmäsavulohirullia Hienon punajuurisalaatin kanssa yhdistettynä.

Lämpimistä piirakoista suosittelemme kokeiltavaksi illanistujaisten klassikkoa Kinkkupiirakkaa. Perinteisen voileipäkakun sijaan pöytään voi vaihteeksi tehdä myös hauskoja ja maistuvia kolmioleipiä, niin säästyy koristelun vaivalta.

Lisää reseptivinkkejä ja juhlajärjestäjän muistilista

Paljonko varaan kahvia?

Jos käytössäsi on lainakeitin, selvitä juuri tälle laitteelle sopiva annostelumäärä. Kahvia kannattaa varata noin 2 kupillista vierasta kohti. Kilosta kahvia saat juotavaa noin 100 kuppia eli noin 50 vieraalle. Muista huomioida teenjuojat keittämällä vettä ja laittamalla tarjolle muutamaa eri teemakua. Tarjoa kahvin lisäksi sokeria ja kermaa tai maitoa. Litra maitoa riittää noin 50 hengelle.

Katso Marttojen ohjeet kahvin keittoon ja muiden tarjottavien varaamiseen.

Ruokajuomat

Maito, vesi, kotikalja, piimä ja tilaisuudesta riippuen viini sopivat moneen juhlapöytään. Lisäksi lapsille voi varata mehua tai limsaa. Onnittelumaljaa varten kannattaa varata noin 1,5 dl juhlajuomaa vierailijaa kohden.

Pöydän kattaminen

Buffet-pöytään varataan riittävästi lautasia, ruokailuvälineitä, laseja ja servettiliinoja vieraille. Jos pöydässä on tarkoitus ottaa kaikkia lajeja yhdellä kertaa, riittää yksi lautanen vierailijaa kohden. Tarkista myös, että kaikille ruokalajeille on astia ja otin. Juhlapöytään sopii mainiosti kaunis liina ja teemaan sopivan väriset kukat somisteeksi.

Lautasliinojen taitteluohjeita löytyy esimerkiksi Yhteishyvä ja K-Ruoka-sivuistoilta.

Paljonko varaan tarjottavaa?

Seisovasta tai buffet-pöydästä haettuna ruoan menekki on suurempaa kuin pöydässä istuen otettuna. Jos salaatteja on useita erilaisia, arvioi määrä niin, että jokaiselle riittää joka laatua. Mitä useampaa laatua on tarjolla, sitä vähemmän yksittäistä ruokalajia tarvitaan.

Huomioi kokonaisuus ja muista, että on parempi, jos ruokaa hiukan jää kuin että se loppuu kesken. Vieraat syövät todennäköisesti enemmän, jos ruoka on heidän päivän ensimmäinen ateriansa aamupalan jälkeen. Menua suunnitellessasi voit etukäteen miettiä voiko ruokia mahdollisesti jatkokäyttää tai pakastaa myöhemmäksi.