Saarioinen Oy

Iloinen uudenvuoden menu

Uudenvuoden menu saa olla perinteinen tai persoonallinen, tärkeintä on tietenkin hyvä tunnelma. Saarioisten vinkeillä loihdit juhlapöytään monenlaisia makuja herkullisista sormisyötävistä salaatteihin, liharuokiin ja makeisiin jälkkäreihin.

Uudenvuoden perinteisiin kuuluu menneen vuoden ja alkavan uuden vuoden juhlinta ystävien ja koko perheen kanssa. Lapsille jännitystä iltaan tuo tinan valaminen. Hevosenkenkien sulattaminen ja räiskähtävä molskahdus niitä kipattaessa vesiastiaan saattavat lupailla tulevalle vuodelle onnea, rahaa, matkoja. Sitä onkin hauska tulkita varjokuvan kautta.

Uusivuosi on monelle myös uusi alku terveempään elämään. Moni tekee uudenvuoden lupauksen, jossa päättää lopettaa huonot elämäntavat, karistaa vähän ylimääräisiä kiloja tai aloittaa juoksuharjoittelun maratonille. Mutta yhtä lailla lupaus voi olla itsensä hemmottelua, vaikkapa vapaahetki joka viikko tai uusi mieluinen harrastus.

Kellon lyödessä kaksitoista, juhlaväki voi kokoontua sopivaan paikkaan ihastelemaan ilotulitusta ja rakettien räiskettä. Mutta kuten moni jo tietääkin, suojalasit on aina oltava silmillä tässä puuhassa. Muista muistuttaa asiasta rakettien sytyttäjää ja noudatetaan muutenkin rakettien ampumiseen liittyviä sääntöjä, niin kaikilla on mukavaa.

Perheen pienimmille uudenvuoden valoshow-esitykseksi riittävät kauniisti sähisevät tähtisadetikut, varsinkin jos valvominen ei vielä onnistu.

Uudenvuoden menu ja naposteluvinkit

Uudenvuoden vaihtumista juhlitaan usein iloisissa tunnelmissa, ja vuosihan otetaan vastaan hyvän ruuan parissa. Illan voi aloittaa vaikkapa tarjoamalla vieraille herkullisen uudenvuoden menun, johon tarjottavat voi esivalmistella jo edellisenä päivänä.

Uudenvuoden menu kruunataan monissa perheissä nakeilla ja perunasalaatilla. Nakkien sijaan voi kokeilla pyöryköitä ja kebakoita tikuttamalla paloja esimerkiksi suolakurkun palan, viinirypäleen ja juustokuution kanssa. Väriä cocktailtikkuihin saat lisäämällä niihin paprikan paloja. Nämä maukkaat ja suolaiset naposteltavat voit valmistaa jo edellisenä päivänä ja säilyttää ne jääkaapissa tarjottimella kelmun alla aattoiltaan.

Perunasalaatti kuuluu moneen uudenvuoden pöytään. Saarioisten Perunasalaattiin makua antavat tuore sipuli, säilötty kurkku ja täyteläinen majoneesikastike. Moni on ihastunut myös jogurttimajoneesikastikkeeseen valmistettuun pehmeään Maalaisperunasalaattiin, johon pikanttia makua tuovat kaprikset.

Uudenvuoden ruokia voi ideoida cocktailtikkuihin melkeinpä mistä vain. Lihapyörykät, vihannespalat, hedelmäpalat ja erilaiset juustot käyvät mitä parhaiten napostelutikkuihin. Lapsille maistuvat tutut Kebakot. Kokeile napostelukebakkojamme Lihakebakot ja dippikastike tai Lohikebakko ja dippikastike. Kasvisruokavalioon sopivat porkkanasta, palsternakasta ja seesaminsiemenistä valmistetut Kasvispyörykät.

Lohi on juhlava raaka-aine, josta on myös helppo tehdä uudenvuoden alkupalat. Paista maukkaat blinit ja tarjoa punajuurisalaatin ja graavilohen kanssa. Punajuurisalaatti sopii hyvin myös nopeisiin crostineihin ja maistuu erinomaiselta vuohenjuuston kanssa yhdistettynä.

Valikoimastamme löytyy myös useita maukkaita leikkeleitä, joista voit loihtia uudenvuoden alkupaloja juustojen kanssa. Katso myös voitaikinaan tehtyjen pikkupiiraiden resepti ja patonkiviipaleiden päälle koottujen tapaksien ohje.

Uudenvuoden pääruokia

Couscous tai bulgur ovat mainioita lisukkeita, joiden ympärille voi koota täyttäviä ja maukkaita salaatteja. Yksi vaihtoehto voisi olla Kultakinkku-couscoussalaatti, johon raikkautta tuovat kirsikkatomaatit ja sitruuna.

Monella uudenvuoden menu voi koostua myös texmex-herkuista. Texmex-ruokien kanssa kannattaa kokeilla maukkaita majoneesejamme, joilla saat ruokiin makua ja täyteläisyyttä.

Myös erilaiset piiraat sopivat hyvin uudenvuoden illanistujaisten ruoaksi. Esimerkiksi Kinkkupiirakka on takuuvarma piirakkasuosikkeja ja kasvissyöjälle näistä saa oman version jättämällä lihan pois tai pyöräyttämällä herkullisen Cole Slaw -piirakan.

Uudenvuoden menu kruunataan jälkiruoilla

Uudenvuoden jälkiruokapöytään voi hyödyntää esimerkiksi joululta yli jääneitä piparkakkuja ja täyttää ne marmeladeilla. Voit myös valmistaa piparkakuista näyttävän luumu-juustokakun, johon juhlava huntu valmistetaan marengista. Joulun tunnelma viivähtää vielä hetken myös Omenaisessa kaneli-pannacotassa ja Vanilja-appelsiiniriisissä.

Juustopöytään sopivat itsetehty Piimäjuusto ja Vadelmahillo. Lopuksi muutama suklainen Appelsiinitryffeli hyvän kahvin kanssa kruunaa uuden vuoden illan.

Onnellista uutta vuotta!